EVEN VOORSTELLEN

Artist Maria Tiqwah

Hoi!

Mijn naam is Maria Tiqwah van Eldik. Ik ben een Nederlandse vegan illustrator en gek op dieren. Het geeft mij enorm veel vrolijkheid en voldoening om vrije, gelukkige dieren te tekenen. Met aquarelverf en pastelkrijt kan ik elke wereld creëren die ik wil, dus waarom dan niet de wereld schilderen waarvan ik droom? Een mooie wereld waarin alle mensen en dieren gelukkig zijn.

Met mijn tekeningen hoop ik jou een glimlach te geven en iedereen te laten zien hoe mooi en lief dieren zijn.

Warme groet uit Driebergen, Maria, Raqib en de beestjes

PS Als je het leuk vindt, kan je mij volgen op Facebook en Instagram.

MIJN ACHTERGROND

Maria Tiqwah painting in the park

In groep 8 vroeg iemand mij ‘Wat wil je later worden?’
‘Iets met dieren en tekenen’ antwoordde ik.

Geboren in 1982 te Boskoop / autodidact / vegan lifestyle
Gek op dieren was ik altijd al. Mijn eerste woord was ‘poes’ en mijn tweede woord was ‘vis’. Sinds ik me kan herinneren ben ik altijd al dieren aan het tekenen en schilderen. De hele zolder van mijn ouders ligt er vol mee.

Studie
Na 3 jaar Havo/VWO ging naar het Nimeto en  Cibap voor toegepaste kunst (Reclame & Presentatietechnieken). Daarna studeerde ik ‘s avonds verder aan de JUNIOR AGENCY Advertising Academie in Amsterdam. Overdag maakte ik als art director bij reclamebureau BOEMMM illustraties voor grote merken zoals Heineken, ING bank en Nescafé. Daarnaast schilderde ik in mijn vrije tijd met olieverf bij de Creatieve Groep Weesp. Eerst als leerling en later als lerares.

Eerste expositie
Mijn eerste expositie was in de Synagoge van Weesp in 2008. In 2011 werd ik vegan en in 2012 starte ik mijn eigen groene reclamebureau Colourful Green waarmee ik in 2014 de NRC Charity Award won. Ik maakte illustraties voor onder andere Bont voor Dieren, De Partij voor de Dieren en stichting Dier&Recht. In 2016 ging ik op tekenles om meer vrij werk te maken en ontdekte een eigen stijl door pastelkrijt en aquarelverf te combineren. In 2016 en 2017 waren mijn eerste werken in deze stijl te zien op VegFestNL in de Jaarbeurs. Deze stijl sloeg aan en er werden meerdere werken verkocht.

Wereldwijde exposities 
Via The Art of Compassion Project worden er nu wereldwijd reproducties van mijn werk geëxposeerd. De opbrengst hiervan gaat geheel naar goede dieren doelen. Ik vind het belangrijk om dieren te helpen.

WAT MIJ BEWEEGT

Painting the Vegan Flag Coat of Arms

Een mooiere wereld voor mens en dier
Wat mij beweegt is liefde voor dieren. Lopende, vliegende, zwemmende en kruipende dieren. Mijn hart maakt een sprongetje als ik in het park vlak bij ons huis een eekhoorn, hop of schildpad zie. Mijn wens is dat op een dag geen enkel dier meer als een ‘ding’ wordt gezien of gebruikt. Daarom heb ik onder andere het vegan vlag wapenschild geschilderd. De rechten hiervan heb ik vrijgegeven, zodat iedereen dit vrij kan gebruiken. Ook heb ik meerdere schilderijen gedoneerd en als vrijwilliger gewerkt voor onder andere Stichting Plenty Food, de Vegan Challenge en de Catshelter.