GRATIS KETI KOTI ILLUSTRATIE
Pas op 1 juli 1863 kwam – na vele opstanden door de slaafgemaakten – de afschaffing van slavernij in de toenmalige koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Deze dag wordt Keti Koti genoemd, wat stamt uit het Sranantongo en ‘“Ketenen Gebroken” betekend. In Suriname wordt deze nationale vrije dag als “De dag der Vrijheden” gevierd. De herdenking / rouwverwerking wordt ook wel op 30 juni gedaan en de viering van de afschaffing van slavernij op 1 juli.
Helaas werden voormalige tot slaaf gemaakte mensen gedwongen om na 1863 nog 10 jaar door te werken, daarom staat er /73 op de illustratie. De slaafgemaakten kregen geen enkele schadeloosstelling. Hun voormalige ‘eigenaren’ wel. Op 1 juli 2023 maakte koning Willen Alexander excuses voor het slavernijverleden. Op 19 december 2022 heeft minister-president Mark Rutte excuses gemaakt voor de slavernij. Eerder, op 1 juli 2021 heeft burgemeester Femke Halsema excuses aangeboden voor de rol van Amsterdam tijdens de slavernij. Enkele websites over slavernij en Keti Koti: ketikotitafel.nl, theblackarchives.nl en slavernijenjij.nl. Weet jij meer over Keti Koti en zie je iets dat je mooi of juist ongepast vindt? Zeg het me alsjeblieft!
Ik denk dat het belangrijk is om Keti Koti niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Om te erkennen dat Nederland veel onrecht (heeft) veroorzaakt. Om de tot slaaf gemaakte mensen te herdenken. Om vrijheid te vieren. En om ons in te blijven zetten voor een samenleving zonder racisme, waarin iedereen gelijkwaardig behandeld wordt en gelijke kansen heeft.
Je mag mijn Keti Koti illustratie gratis gebruiken voor wat dan ook, zolang het maar ethisch verantwoord en vegan is. Op Facebook kan je @MariaTiqwahArt taggen en op Instagram @mariatiqwahart. Taggen is niet verplicht, maar wordt wel gewaardeerd. Voor mijn overige tekeningen is een licentie nodig.
Hieronder staan roze, rode en groene plaatjes voor op social media en hier kan je een compleet mapje met alle lage- en hoge resolutie bestanden downloaden. Je kan ook de bewerkbare bestanden downloaden (PSD met lagen en Illustator, 3,36 GB), zodat je bijvoorbeeld zelf de achtergrondkleur kan aanpassen en kan schuiven met de diverse elementen. (Voor andere gratis rechtenvrije illustraties, klik hier.)
Dank je wel Marijke Pijlman van Gezinshuis Terug naar de Toekomst voor je vraag om een Keti Koti illustratie te maken! En dank je wel mooie D. (12 jaar) dat je handmodel wilde zijn! Zonder jullie zou deze tekening er niet zijn geweest ♥
Nog even dit: slavernij in het voormalige Nederlands-Indië
Wat veel mensen niet weten is dat óók in het voormalig Nederlands-Indië volop slavernij was. Dit was een Nederlandse handelskolonie en de slaafgemaakten werden hier ingezet voor de opbouw, instandhouding en uitbreiding van het VOC-imperium. Dit betrof vooral het bouwen en herstellen van forten en nederzettingen. Daarnaast werden ze op grote schaal door particulieren gekocht, verkocht en ingezet voor ‘diensten’ in de breedste zin, zoals het dienen in huis en op de plantage. Officieel werd op 1 januari 1860 de slavernij hier afgeschaft. Maar helaas bleef het overgrote deel van slaafgemaakten gewoon in slavernij. Nederland had namelijk geen zin om meer geld uit te geven aan het ‘vrijkopen’ van meer mensen en was bang voor ‘onrust’ onder de lokale vorsten en grootgrondbezitters. Tot in de eerste decennia van de twintigste eeuw bleef de slavernij daardoor dus gewoon voortbestaan onder het koloniale Nederlands bewind. In het Midden-Javaanse dagblad De Locomotief stond op 31 juli 1948 te lezen dat ‘… zojuist zijn lijfeigenen Mawar, Anna en Salina, oud 65, 32 en 31 jaren, uit den band der slavernij heeft ontslagen’. Bronnen: het boek Daar werd wat gruwelijks verricht door Reggie Baay en dit artikel van hem op de Correspondent website.
Hier en nu
Ook vandaag de dag is er wereldwijd nog steeds dwangarbeid, kinderarbeid, ongelijkheid, onderdrukking, landroof etc. Producten waaraan dit leed kleeft mogen gewoon in de Nederlandse winkels verkocht worden. Denk bijvoorbeeld aan sommige kokosolie, bananen, chocolade, koffie, electronica en kleding. Kies waar mogelijk dus alsjeblieft voor Fair Trade en Fair Wear. Meer informatie vind je hier en hier.
Liggend:
Facebook cover:
Vierkant:
Instagram story: